Het Rouwcafé

Ondersteuning bij verlies van een dierbare - Voor onbepaalde tijd gestopt -

Het Rouwcafé Alphen aan den Rijn

Het Rouwcafé van Lichtjes in het Donker is wegens omstandigheden voor onbepaalde tijd gestopt met het organiseren van bijeenkomsten. Wij hopen je medio 2024 op de hoogte te kunnen stellen van een nieuwe invulling van het Rouwcafé. Onze excuses voor het ongemak.

We willen de volgende tips meegeven als je behoefte hebt om te praten, of op zoek bent naar lotgenoten:


Rouwinformatie (www.rouwinformatie.nl)
Deze website is nog volop in ontwikkeling, maar straks vind je er alles over rouw op één plek. Inhoudelijk deskundig met een eigen expertpanel, met leesbare artikelen van een ervaren redactie, maar ook met doorverwijzingen naar andere plekken waar relevante en kwalitatief goede informatie over rouw en verlies te vinden is. Neem gerust alvast een kijkje!

Rouwchat (www.rouwchat.nl)
Soms is het moeilijk om met mensen in je omgeving over de (aankomende) dood van een dierbare of een ander groot verlies te praten. Misschien voel je je bezwaard en denk je dat anderen het niet prettig vinden als je te vaak over je verlies praat. Dan kan het fijn zijn om (anoniem) met een vrijwilliger te chatten. Bij Rouwchat kun je gratis en anoniem chatten met een goed opgeleide vrijwilliger. Je kunt je hart luchten en je kunt er ook terecht met al je vragen rondom verlies en rouw. Zo’n chatgesprek kan over allerlei soorten verlies gaan, niet alleen over het verlies van een naaste. Maar ook bijvoorbeeld over een verlies dat je ziet aankomen, zoals wanneer een dierbare palliatieve zorg ontvangt. Onze vrijwilligers zijn er iedere dag klaar tussen 18.00 en 21.00 uur en buiten de openingstijden kan er een bericht achtergelaten worden.

Rouwtelefoon
085-401 4250 - direct en persoonlijk contact met een vrijwilliger
Je kunt altijd bellen op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur wanneer je liever telefonisch contact hebt met een van de deskundige vrijwilligers. Wil je even je verhaal kwijt, of heb je vragen over jouw rouwproces of die van een naaste? Bel gerust!

Rouwsteun (www.rouwsteun.nl)
Met Rouwsteun heb je de mogelijkheid tot meerdere gesprekken met een vrijwilliger. Wanneer je behoefte hebt aan meer ondersteuning, dan kun je ervoor kiezen om meerdere gesprekken aan te vragen bij een van de vrijwilligers. Deze vrijwilliger neemt dan telefonisch contact met je op met de vraag hoe het met je gaat en wat je nodig hebt. Zo kun je vragen stellen en praten met iemand die begrijpt wat jij doormaakt. Met iemand die de tijd neemt om zonder oordeel naar je verhaal te luisteren en je praktische tips kan geven. De vrijwilligers weten wat het is om een naaste te verliezen, omdat ze het zelf of van dichtbij hebben meegemaakt. De meeste vrijwilligers zijn ook professionals op het gebied van rouwondersteuning.

Nabestaandencafé Leiden (nabestaandencafeleiden.nl)
Het nabestaandencafé is een café waar themabijeenkomsten plaats vinden voor mensen die een naaste hebben verloren. De bijeenkomsten vinden om de zes weken plaats op zondag van 14.30 – 16.00 uur bij bij Monuta, Gitstraat 1 in Leiden.

Boek en Troost, ruimte voor rouw (boek-en-troost.nl)
Wanneer iemand die je heel dierbaar is komt te overlijden, voelt het alsof je leven plotseling stil staat. Je weet niet meer hoe je verder moet en praten over wat je bezig houdt, lukt niet of nauwelijks, want dat is niet in woorden te vatten. Ondertussen gaat de wereld om je heen verder, maar jij zit daar met dat onuitsprekelijke verdriet. Alle vrijwilligers van Boek en Troost zijn op de een of andere manier zelf, direct of indirect, betrokken bij het verlies van een dierbare. Zij zetten zich daarom vanuit dat zelf gevoelde gemis in om verlies, verdriet en rouw bespreekbaar en mogelijk beter hanteerbaar te maken. Door middel van diverse activiteiten bieden zij inwoners van Gouda en de regio de gelegenheid om in contact te komen met mensen in eenzelfde situatie. Het delen van ervaringen, het luisteren naar andermans verhaal, maken de eigen reacties en gevoelens herkenbaar.

Organisatie

Het ontstaan

Stichting Lichtjes in het Donker heeft de afgelopen jaren de kracht en de verbinding gezien die de bezoekers ervaren bij de week van Lichtjes in het Donker. Zo werd duidelijk dat er een behoefte was aan een laagdrempelig lotgenotencontact.

Lees verder

Lichtjes in het Donker

Je bent ieder jaar welkom op de Oosterbegraafplaats in Alphen aan den Rijn voor een bezoek aan ‘Lichtjes in het Donker in de eerste week van november, om een dierbare overledene te herdenken.

Lees verder

De organisatie

De organisatie van het Rouwcafé wordt geheel gedragen door vrijwilligers. Zij weten zich ondersteund door een hecht netwerk van partners en sponsoren. Dankzij hun betrokkenheid kunnen de maandelijkse bijeenkomsten plaatsvinden.

Lees verder

Bijeenkomsten

Het rouwcafé

Locatie: Parkvilla, Parktheater, Cornelis Geellaan 2, 2406 JG Alphen aan den Rijn

Locatie: -

Locatie: -