Terugblik 2023

De week van Lichtjes in het Donker

Dit jaar mochten we zo'n 1.400 bezoekers ontvangen in de week van Lichtjes in het Donker. Het was een regenachtige week, maar desondanks waren de ervaringen en reacties hartverwarmend.

Lichtjes in het Daglicht
De hele week was de Oosterbegraafplaats ingericht voor Lichtjes in het Daglicht. Tussen 10.00 – 17.30 uur kon je iemand herdenken en een lichtje aansteken voor iemand van wie je afscheid hebt moeten nemen. Gedurende de week was er een knusse keet op de begraafplaats aanwezig bij de oude beukenboom, waar koffie en thee kon worden gedronken en een praatje kon worden gemaakt. Daarnaast waren er ook andere mogelijkheden om je gemis te uiten, zoals hemelpost, het bloemenhart, de gedichtenwaslijn en de sjaal van verbinding.

Herdenkingsavond zaterdag 4 november
De begraafplaats was op deze zaterdagavond tot 21.00 uur toegankelijk. De wandelroute werd verlicht met honderden kaarsen, fakkels, lantaarns en lichtbogen. Je kon een lichtje naar een graf te brengen of een herinneringslichtje in de boom hangen. De rode brievenbus, het bloemenhart, de gedichtenwaslijn, de wensenboom, de herinneringsboompjes en de sjaal van verbinding waren op deze avond ook aanwezig.

Bij de Bloemenkraam kon je een bloem meepakken en even verderop in het bloemenhart steken (met dank aan Anja van Ettikhoven, Van Ettikhoven Decoratie). Het bloemenhart stond er dit jaar weer mooi bij onder de lichtbogen.

De koffiekamer van het crematorium was vanaf 17.30 uur geopend om wat warms te drinken. In de aula kon je luisteren naar live muziek van Fauve Kok, Thérèse Jacobs en Larissa de Lannoy onder begeleiding van Simon Stelling. Gedichten werden voorgelezen door Carla Hofland. De fotogalerij van Herinnering in Beeld werd getoond op het grote scherm. De aula heeft de hele avond vol met mensen gezeten.

Buiten, langs de wandelpaden, zong het koor Vocaal Ensemble Korenbloem sfeervolle liederen en kon je Dichters met een Lichtje tegenkomen. Zij lazen gedichten voor onder een verlichte witte paraplu.

De Alphense toren was op deze avond verlicht als kaars, als symbolisch gebaar voor Lichtjes in het Donker.

Voor jong en oud
Stilstaan bij iemand die is overleden is waardevol voor mensen van alle leeftijden. Ook aan kinderen werd gedacht tijdens Lichtjes in het Donker. Zij konden een herinneringssteentje maken en marshmallows roosteren op het pleintje bij het RK-gedeelte van de Oosterbegraafplaats.

Graag tot ziens in 2024!

Terugblik 2022

De week van Lichtjes in het Donker

Dit jaar stonden we, zoals elk jaar, stil bij onze overledenen in de eerste week van november op de Oosterbegraafplaats in Alphen aan den Rijn. Waar de vorige twee jaren in het teken stonden van een herdenking overdag (Lichtjes in het Daglicht), breidden we dat dit jaar uit naar een week van Lichtjes in het Daglicht gecombineerd met een herdenkingsavond op zaterdag 5 november. Dat de behoefte hieraan groot was bleek uit het bezoekersaantal. We mochten dit jaar tegen de 1.000 bezoekers ontvangen.

Herdenkingsweek
Naast het aansteken van een kaarsje, kon je met de rode brievenbus zelfgeschreven hemelpost versturen, een bloem steken in het bloemenhart en bij de gedichtenwaslijn gedichten lezen of schrijven over afscheid, verlies en verder leven. Ook werden er zelfgeschreven gedichten aan de waslijn gehangen en werd er meegebreid aan ‘de sjaal van verbinding’. Op zaterdag 5 november was er een speciale activiteit voor kinderen. Zij konden tussen 16.00 - 20.00 uur een lichtpuntje maken en marshmallows roosteren boven het kampvuur.

Herdenkingsavond
Deze herdenkingsavond deed denken aan de vertrouwde lichtjesavond van enkele jaren geleden, maar was veel kleiner van opzet. We maakten een nieuw begin. Dit heeft te maken met structurele beperkingen van de organisatie. De begraafplaats was op deze zaterdagavond tot 21.00 uur toegankelijk. Het hoofdpad werd verlicht met tientallen kaarsen en je was welkom om een lichtje naar een graf te brengen. Sommigen namen een zelfgemaakte lampion of lantaarn mee.

Iets warms, muziek en gedichten
Gedurende de week stond er een gezellige keet op de begraafplaats bij de oude eikenboom, waar koffie en thee kon worden gedronken en een praatje kon worden gemaakt. De koffiekamer van het crematorium was op zaterdag 5 november vanaf 17.30 uur open om wat warms te drinken en in de aula kon je luisteren naar (live)muziek van zangeres Fauve Kok en gitarist Dingeman Coumou. Er werden gedichten voorgelezen door Carla Hofland. De fotopresentatie ‘Herinnering in Beeld’, met portretten van dierbare overledenen, werd op zaterdag 5 november vanaf 17.30 uur in de aula van het crematorium op het grote scherm getoond. Buiten bij de vuurkorf was Manon Brugman aanwezig om namen te laten 'klinken' van overleden dierbaren.

We kijken terug op een prachtige week met sfeervolle lichtjes en veel belangstelling. Doordat de mogelijkheid er was om zowel overdag als op zaterdag in de avond te komen herdenken, was er ruimte voor alle bezoekers om iemand te herdenken op hun eigen manier, op een rustig of iets drukker moment, in het daglicht of in het donker.

Graag tot november 2023!

Terugblik 2021

Lichtjes in het Daglicht

Van dinsdag 2 november tot en met zondag 7 november stond de Oosterbegraafplaats in het teken van ‘Lichtjes in het Daglicht’.

De jaarlijkse herdenkingsavond kon vanwege de beperkende maatregelen rondom het COVID-virus ook dit jaar niet doorgaan. Daarom koos de organisatie opnieuw voor een lichtjes’week’.

Het was een week met prachtig herfstweer! Er werd Hemelpost geschreven die gepost konden worden in de rode brievenbus, er kon een bloem worden gestoken in het bloemenhart en de gedichten aan de waslijn werden door vele mensen met belangstelling gelezen. Er zijn ook nieuwe gedichten toegevoegd. Er stond een mand met wol en zo kon je meebreien aan ‘de Sjaal van Verbinding’.

De ‘Samenloop voor Hoop’ heeft ons eerder dit jaar hun voorraad kaarsenzakken en kaarsen geschonken, omdat de Samenloop helaas is stopgezet door de landelijke organisatie. Hierdoor konden wij volop zakken en kaarsen uitdelen. Bezoekers konden iets op een kaarsenzak schrijven of tekenen en deze werden, met een kaars erin, bij de oude beukenboom of op bestaande graven geplaatst.

Naast de bekende elementen was het fijn dat er een schitterend aangeklede ‘keet’ aanwezig was. Een fijne plek voor een gesprekje met een bakkie troost of zomaar even zitten. Vrijwilligers zijn de hele week vanaf 10 uur tot vaak een uur of 5 aanwezig geweest om bezoekers te woord te staan, kaarsen uit te delen en waar behoefte was een praatje te maken.

Zaterdagmiddag waren er twee ‘boselfjes’ op bezoek die samen met de kinderen takken gingen zoeken om samen een mooi vuur te maken waarop marshmallows geroosterd konden worden. Het was een bijzondere middag!

We hebben van bezoekers gehoord dat ze het jammer vonden dat de herdenkingsavond niet door is gegaan. Dat is ook jammer. Maar we hebben ervaren dat deze week óók voor veel mensen van waarde is. Er waren bezoekers die de rust en stilte van overdag prettiger vonden dan de drukte van de herdenkingsavond en er was hoe dan ook meer ruimte voor een fijn gesprek.

Als organisatie vinden we beide vormen heel waardevol. We hopen dan ook in 2022 zowel een lichtjesweek bij daglicht als een herdenkingsavond op zaterdag te kunnen organiseren.

Tot november 2022!

Terugblik 2020

Lichtjes in het Daglicht

2020 is het jaar dat gekleurd is door Covid-19. Vanwege de beperkende maatregelen konden evenementen en tal van andere bijeenkomsten geen doorgang vinden.

De herdenkingsavond kon daardoor ook niet doorgaan. De organisatie wilde tóch iets doen in deze bijzondere tijd en zo ontstond het idee voor 'Lichtjes in het Daglicht'.

Van dinsdag 3 t/m zondag 8 november konden bezoekers terecht op de Oosterbegraafplaats. Meteen achter het hoofdgebouw, onder de drie beukenbomen, was er een plek ingericht met een aantal vertrouwde Lichtjes in het Donker elementen zoals de gedichtenwaslijn, de brievenbus voor de hemelpost en het bloemenhart. Ook stond er een kastje waar je een kaars kon pakken en lagen er kaarten om iets op te schrijven. Op de boomstammetjes rondom de beukenbomen werden de kaarsen neergezet en iedere dag kwamen daar meer lichtjes bij.

Op de website van Lichtjes in het Donker was de fotopresentatie 'Herinnering in Beeld' te zien.

Een andere invulling dan andere jaren. We hebben als organisatie terug gehoord dat mensen het erg jammer vonden dat de vertrouwde herdenkingsavond dit jaar niet doorging. Maar ook reacties dat het fijn was om in alle rust en stilte naar de begraafplaats te gaan en daar, ook bij daglicht, een fijne sfeer was om te herdenken.

En hoe bijzonder voor de eerste week van november; het was een prachtige zonnige week, zonder regen en zonder wind.

We kunnen terugkijken op een serene en waardevolle week.

Terugblik 2019

Lichtjes in het Donker

Op 2 november 2019 vierden we de 11e editie van Lichtjes in het Donker. Het was een mooie avond. Ondanks de wisselvallige weer was het om 19.00 uur bij de opening van de avond droog en dat bleef het tot 20.30 uur. De wind blies heel wat kaarsjes uit, maar dat kon de bezoekers niet deren. Om kwart voor zeven stond de danseressen van dansstudio Soof ‘it klaar om de speciaal ingestudeerde dans uit te voeren. Daarna dansten zij voor de fakkeldragers uit de begraafplaats op. Een lange stoet volgde hen om de graven van geliefden te verlichten en overledenen te herdenken. Zo’n 1750 bezoekers mochten we ditmaal verwelkomen. Op de begraafplaats kon men gebruik maken van 17 verschillendeherdenkingsactiviteiten.

Activiteiten
Ditmaal was er voor het eerst een herdenkingsplek met diverse boomstammetjes ingericht op een strooiveld waar mensen een lichtje konden plaatsen. Bij de koffiekamer waren de ‘Elfjes’te lezen die kinderen van Via Nova hadden gemaatk over het onderwerp afscheid en verlies. In de aula van het crematorium bij ‘Herinnering in Beeld’ werden de 75 portretten van overleden geliefden getoond met muzikale ondersteuning van het Pop-In Koor uit Boskoop en violiste Rianne Verduyn. Het bloemenhart trok net als vorig jaren veel belangstellenden, met als resultaat, aan het einde van de avond, weer een prachtig gevuld bloemenhart (deze is overigens nog een paar dagen te bewonderen). Daarnaast waren er de vele vertrouwde jaarlijks terugkerende activiteiten, zoals het bloembollen planten, de ‘Hemelpost’, de ‘Herinneringsboom’ en nog veel meer. (bekijk hier het complete programma)

Muziek en dans
Bezoekers bij aankomst en vertrek van de begraafplaats genieten van de muziek van Folkband Grieshog. Op verschillende plekken op de begraafplaats werden bezoekers verrast door de sfeervolle klanken van Vocaal Ensemble Korenbloem. Daarnaast bracht het gezelschap Twigs & Twine en het ensemble Ingrid Slangen muziek in de muziektent. De danseressen van dansstudio Soof’It voerden hun dans nog enkele malen uit op het Centrale veld. Kortom er was veel moois te beleven.

Herdenkingskaarten Zoals de afgelopen jaren gebruikelijk is, zijn er weer herdenkingskaarten uitgedeeld aan de bezoekers bij het verlaten van de begraafplaats. Er zijn nog kaarten beschikbaar voor wie deze ook zou willen ontvangen. Stuur even een berichtje naar info@lichtjesinhetdonker.nl en we zorgen dat u ze krijgt.

Met dank aan… Deze herdenkingsavond van Lichtjes in het Donker zou niet mogelijk zijn geweest zonder de hulp van vele vrijwilligers en de betrokkenheid en (financiële) ondersteuning van onze partners; Ammoniet Uitvaartbegeleiding, HABO Riooltechniek, Gemeente Alphen aan den Rijn, KT-Events, DR producties, PC Uitvaart, Zin in Webdesign, Bouwcenter Goedhart, Okay Color Graphics, Paul Kroft Pre-Press, Kamsteeg & Kramer Uitvaartzorg, Ettikhoven Decoratie, Hoogvliet en Paula Boots Fotografie.

Sfeerimpressie 2019
Paula Boots maakte voor ons deze sfeerimpressie.

Terugblik 2018

Lichtjes in het Donker

Op 3 november 2018 vierden we de 10e editie van Lichtjes in het Donker. Het was een prachtige avond, niet in het minst door het mooie weer. Het was koud maar windstil en droog. Om kwart voor zeven was alles gereed voor de opening. Fakkeldragers brachten onder begeleiding van een doedelzakspeler het vuur naar burgemeester Spies, die het vuur op de ponton in de vijver ontstak. Na haar openingstoespraak ging de toegangspoort open en ging de stoet met fakkeldragers en doedelzakspeler de begraafplaats op. Een bijna oneindige stoet mensen volgde hen om de graven van geliefden te verlichten en overledenen te herdenken. Zo’n 2200 bezoekers mochten we ditmaal verwelkomen, een absoluut record. Op de begraafplaats kon men ditmaal gebruik maken van 16 verschillende programma-onderdelen.

Activiteiten
Het bloemenhart trok net als vorig jaar veel belangstellenden, met als resultaat, aan het einde van de avond, een prachtig gevuld bloemenhart. (deze is overigens nog een paar dagen te bewonderen). Voor het eerst was er dit jaar ook een activiteit in de aula van het crematorium. Voor ‘Herinnering in Beeld’ waren 65 portretten van overleden geliefden ingestuurd, deze werden daar getoond met muzikale ondersteuning van koor Rhythm of Life en harpist Werner Pison. Deze activiteit werd zo goed bezocht dat de aula bijna te klein was. Daarnaast waren er de vele vertrouwde jaarlijks terugkerende activiteiten, zoals het ‘Namen Zingen’, De ‘Hemelpost’, de ‘Herinneringsboom’ en nog veel meer. (bekijk hier het complete programma)

Muziek en dans
Naast het bijzondere optreden van doedelzakspeler Denny Myles, konden bezoekers bij aankomst en vertrek van de begraafplaats genieten van de muziek van Folkband Grieshog. Op verschillende plekken op de begraafplaats werden bezoekers verrast door de sfeervolle klanken van Vocaal Ensemble Korenbloem. Daarnaast bracht het Pop-In-Koor uit Boskoop met 40 zangers een selectie van sfeervolle popnummers. Dansstudio Soof’It had weer een speciale dans ingestudeerd die zij enkele malen uitvoerden op het Centrale veld. Kortom er was veel moois te beleven.

Met dank aan…
Deze herdenkingsavond van Lichtjes in het Donker zou niet mogelijk zijn geweest zonder de hulp van vele vrijwilligers en de betrokkenheid en (financiële) ondersteuning van onze partners; Uitvaartbegeleiding Jacqueline Vegt, Kamsteeg & Kramer Uitvaartzorg, HABO Riooltechniek, Gemeente Alphen aan den Rijn, KT-Events, DR producties, PC Uitvaart, Zin in Webdesign, Bouwcenter Goedhart, Okay Color Graphics, Paul Kroft Pre-Press, Ettikhoven Decoratie, Hoogvliet, en Trudie Enthoven, rouw- en verliesbegeleiding.

Sfeerimpressie 2018
Andy Martens maakte voor ons deze sfeerimpressie.

Terugblik 2017

Lichtjes in het Donker

Op 4 november vond voor de 9e keer ‘Lichtjes in het Donker’ plaats. Op de mooi verlichte Oosterbegraafplaats kwamen, ondanks de regen, zo’n 1.800 mensen samen om hun overledenen te herdenken. Vele bezoekers gaven blijk dat ze deze avond enorm waarderen. Velen hebben Lichtjes in het Donker in eerdere jaren bezocht, maar ieder jaar trekt deze activiteit ook nieuwe bezoekers, die de bijeenkomst als zeer waardevol ervaren.

Opening
Om 19:00 uur had zich al een indrukwekkende menigte voor de poort verzameld. Zij konden tijdens het wachten luisteren naar het blazersensemble van DSS uit Aarlanderveen. Vervolgens droegen een aantal bestuurs- en projectgroepleden met fakkels het licht de begraafplaats op, begeleid door de klanken van violiste Rianne Verduijn. Via de algemene gedenkplek ging de stoet in de richting van de Beukenboog, waar men een bloemengroet kon brengen. De lichtbogen verlichten het pad, waarover de stroom bezoekers hun weg vond naar de verschillende graven. Met lichtslangen en vuurkorven werd men geleid naar de verschillende activiteiten die tijdens deze avond georganiseerd zijn. Een bijzonder schouwspel!

Voor elk wat wils
Lichtjes in het Donker heeft na negen jaar een vaste, vertrouwde vorm, die berust op de kracht van rituelen. Op verschillende plaatsen konden bezoekers deelnemen aan activiteiten; anderen volstonden met een moment van stilte bij het graf of een korte wandeling over de begraafplaats. Het programma bevat ieder jaar nieuwe elementen naast vertrouwde activiteiten. Zo kon men ditmaal een bloemengroet brengen in een geheel nieuwe vorm. De Beukenboog was mooi verlicht en eronder stond een groot hart waarin de bezoeker door het plaatsen van een bloem een geliefde kon herdenken, een bijzonder en ontroerend ritueel dat veel indruk maakte. Veel bezoekers maakten gebruik van de mogelijkheid om een brief te schrijven aan een overleden geliefde en deze te posten in de ‘Hemelpost’ brievenbus. Voor kinderen was er ook veel te beleven; zoals lantaarntjes maken en marshmallows roosteren bij een vuurkorf. Lichtjes in het Donker biedt ruimte voor troost en herdenken voor alle generaties.

Betrokkenheid
Omringd door licht, muziek, dans en woorden – maar vooral door elkaar – ontstond wederom een sfeer van verbondenheid. Het donker gaf bescherming en privacy; het licht troost en herkenning. Zo was er voor ieder de ruimte om deze avond op zijn eigen manier te beleven en daarvoor spraken de bezoekers ook hun waardering uit in het gastenboek op de website:

“Mooi initiatief! Heb ervan genoten. Even stilstaan bij de pijn en verdriet van het missen van onze dierbaren…”

Met dank aan onze sponsoren
Lichtjes in het Donker wordt georganiseerd door Stichting ‘Lichtjes in het Donker’ te Alphen aan den Rijn, maar wij kunnen niet zonder de betrokkenheid en de (financiële) ondersteuning van onze sponsoren. Onze dank gaat daarom uit naar:

Uitvaartbegeleiding Jacqueline Vegt, Kramer Uitvaartzorg, HABO Riooltechniek, Gemeente Alphen aan den Rijn, KT-Events, PC Hooft Uitvaart, Korsjan Punt, Bouwcenter Goedhart, Okay Color Graphics, De Woordenwinkel, Paul Kroft Pre-Press, Ettikhoven Decoratie, Hoogvliet, Trudie Enthoven, rouw- en verliesbegeleiding en Zin in Webdesign.

Bijdragen aan de 10e Lichtjes in het Donker in 2018?
Lichtjes in het Donker zou ook niet mogelijk zijn zonder de onvermoeibare steun van tientallen vrijwilligers. Wilt u een bijdrage leveren aan de 10e Lichtjes in het Donker? Neem dan contact op met Jacqueline Vegt (info@lichtjesinhetdonker.nl) om de mogelijkheden te bespreken, want alle hulp is welkom, zowel in de voorbereiding als op de avond zelf. Ook kunt u een donatie doen om dit initiatief te steunen.

Terugblik 2016

Lichtjes in het Donker

Drukbezochte herdenkingsavond op de Oosterbegraafplaats
Op 5 november vond voor de 8e keer ‘Lichtjes in het Donker’ plaats. Op de fraai verlichte Oosterbegraafplaats kwamen zo’n 1.750 mensen samen om hun overledenen te gedenken. Meer dan 80 vrijwilligers waren in touw om deze bijzondere avond mogelijk te maken. Met succes, zo blijkt uit de vele hartverwarmende reacties die na afloop binnenstroomden.

Opening door burgemeester Spies
Om 19:00 uur had zich al een indrukwekkende menigte voor de poort verzameld. Onder hen ook burgemeester Liesbeth Spies, die in haar openingswoord haar waardering uitsprak voor het initiatief en voor de organisatie. Vervolgens droegen zij en een aantal vrijwilligers met fakkels het licht naar de algemene gedenkplek. De lichtbogen heetten alle bezoekers van harte welkom, ondersteund door de honderden kaarsen en de vuurkorven die verspreid over de begraafplaats waren aangestoken. Een prachtig gezicht!

De kracht van rituelen Lichtjes in het Donker heeft na zeven jaar een vaste, vertrouwde vorm gekregen, die berust op de kracht van rituelen. Op verschillende plekken konden bezoekers deelnemen aan activiteiten; anderen volstonden met een moment van stilte bij het graf of een korte wandeling over de begraafplaats. Het programma bevatte dit jaar ook een aantal nieuwe onderdelen. Zo stond er een mooie brievenbus voor hemelpost, waarin mensen een brief aan hun dierbare konden achterlaten. Ook maakten veel kinderen gebruik van de mogelijkheid om stenen te beschilderen. Vijftien kilogram (!) stenen kregen zo een nieuwe bestemming. Elders op de begraafplaats vormden meer de 150 lantaarns een labyrint in de vorm van een hart. Een mooie, meditatieve plek, met stille aandacht voor gedachten en gevoelens. En de Stoel van Aandacht kreeg een nieuwe invulling. Onder de hoge bomen wapperde een gedichtenlijn met dertig verschillende gedichten; om in stilte te lezen, om zelf voor te dragen of om te laten voorlezen door één van de drie voordragers in de stoel.

Verbondenheid Omringd door licht, muziek, dans en woorden – maar vooral door elkaar – ontstond de inmiddels kenmerkende sfeer van verbondenheid. Het donker gaf bescherming en privacy; het licht troost en herkenning. Zo was er voor ieder de ruimte om deze avond op zijn eigen manier te beleven en daarvoor spraken de bezoekers ook hun waardering uit in het gastenboek op de website:

“Wat een prachtige en bijzondere avond hebben wij dankzij jullie vrijwillige inzet weer mogen ervaren. Wat een saamhorigheid, liefde en licht, zie en voel je bij iedereen. Super fijn om op deze manier al je dierbaren te mogen herdenken.”

Bijdragen?
Lichtjes in het Donker zou niet mogelijk zijn zonder de onvermoeibare steun van tientallen vrijwilligers en sponsoren. Wilt u ook een bijdrage leveren, op welke manier dan ook. Neem dan contact op met Jacqueline Vegt (info@lichtjesinhetdonker.nl) om de mogelijkheden te bespreken, want alle hulp is welkom, zowel in de voorbereiding als op 5 november zelf.